heelkundig > duodenal switch >

aandachtspunten

aandachtspunten

Omdat de duodenal switch een combinatie is van een restrictieve met een derivatieve ingreep, situeren de bijwerkingen zich zowel op het vlag van eetpatroon als op het vlak van mogelijke nutritionele tekorten.

  • Eet langzaam: omdat er nu een smalle buismaag aanwezig is, moet u het eten grondig fijn knabbelen, kleine hapjes nemen, voldoende tijd laten tussen 2 hapjes enzovoort. Als u te snel eet of te grote happen neemt, kan de vernauwing snel verstopt raken, hetgeen ernstige pijnklachten veroorzaakt en tot braken kan leiden.
  • Sommige voedingsmiddelen (vooral brood en taaie vleessoorten) worden vaak niet goed meer verdragen. Vermijd daarom deze voedingsmiddelen en vervang ze door toast, beschuit, zachte vleessoorten, vis enz.
  • Snoep niet: na een duodenal switch is het vaak mogelijk om onbeperkt vloeibaar voedsel (of voedsel dat smelt in de mond: chocolade, ijs, slagroom, pudding, frisdranken…) te gebruiken in grote hoeveelheden. Snoepen zal dus vaak ongelimiteerd kunnen na een duodenal switch, maar komt het resultaat uiteraard niet ten goede. Suikers kunnen verder ook een dumping syndroom (zie hieronder) uitlokken.
  • Soms kunnen er nutritionele tekorten ontstaan zoals ijzer of vitaminen tekorten, omdat een groot stuk functie van de maag weggevallen is en omdat het voedsel niet volledig meer in het lichaam wordt opgenomen. Zo kan er een tekort aan ijzer, foliumzuur, vitaminen optreden. Deze tekorten kunnen zich voordoen, voornamelijk tijdens de periode van het vermageren. Op aanwijzing van de chirurg neem je best van bij het begin supplementen. Op regelmatige tijdstippen wordt een bloedonderzoek verricht om tekorten tijdig op te sporen.
  • Dumping syndroom: doordat het voedsel sneller in de dunne darm terecht komt, kan er een gevoel van misselijkheid, krampen, futloosheid, versnelde hartslag en zweten ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door suiker. Een dieet met zo weinig mogelijk (zuivere) suiker voorkomt dit syndroom.
  • Snel optredend volheidsgevoel na de maaltijd. Dit is een indicatie om te stoppen met eten en patiënten die desondanks dooreten kunnen pijnklachten ontwikkelen.
  • Diarree. Doordat de vetten in het voedsel minder goed afgebroken worden, kunnen deze gaan gisten in de dikke darm. Hierdoor treedt er vaak een stinkende diarree op. Dit fenomeen is echter minder voorkomend en minder uitgeproken bij de duodenal switch dan bij de Scopinaro (zie Scopinaro).
© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer