heelkundig > gastric bypass >

aandachtspunten

aandachtspunten
  • Tekort aan ijzer, Vit B12, Vit D, foliumzuur,.... Deze tekorten kunnen zich voordoen, voornamelijk tijdens de periode van het vermageren. Op aanwijzing van de chirurg neem je best van bij het begin supplementen. Op regelmatige tijdstippen wordt een bloedonderzoek verricht om tekorten tijdig op te sporen.
  • Dumping syndroom: doordat het voedsel sneller in de dunne darm terecht komt, kan er een gevoel van misselijkheid, krampen, futloosheid, versnelde hartslag en zweten ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door ernstige schommelingen in de bloedsuikerspiegel en het vrijstellen van hormonen in het bloed. Suiker is hierbij de grote boosdoener. Een dieët met zo weinig mogelijk (zuivere) suiker voorkomt dit syndroom.
  • Snel optredend volheidsgevoel na de maaltijd. Dit is een indicatie om te stoppen met eten en patiënten die desondanks dooreten kunnen pijnklachten ontwikkelen.
  • Moeilijke ontlasting: in tegenstelling tot de scopinaro ingreep is diarrhee veel minder frequent na de bypass. In sommige gevallen treedt echter constipatie op of ernstige moeilijkheden met de ontlasting of harde ontlasting. Deze zijn vaak het gevolg van de aangepaste voeding. Voldoende vezels en vooral veel drinken kunnen dit probleem aanpakken.
© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer