heelkundig > gastric bypass >

ingreep

ingreep

De ingreep gebeurt in de operatiezaal onder narcose en wordt laparoscopisch uitgevoerd. Via 5 kleine steekgaatjes in de buikwand gaat de chirurg eerst een maagverkleining uitvoeren. Deze kleine maag ook wel pouch genoemd wordt gemaakt door gebruik te maken van een staple of nietjes apparaat. Deze kleine maag wordt hierna terug aangesloten op de dunne darm. Na een traject van (meestal) 150 cm (=’omleiding’) wordt het eerste stuk van de dunne darm (met de maagsappen, galsappen en pancreassappen) terug bij het voedsel gebracht. Voor een gemiddelde lengte dunne darm zal er bijgevolg een 150cm (deze lengte dient soms aangepast te worden) van de dunne darm wel voeding krijgen maar geen gal- en verteringssappen. Deze darm noemen we de voedingslis of alimentaire lis. Dat zorgt voor minder opname. Na die 150 cm worden de gal- en verteringssappen terug bij de voeding gebracht via een tweede verbinding. De dunne darm die de gal- en verteringsappen transporteert noemen we de biliare of gallis en is in de regel 50 cm lang. Ook deze lengte kan en moet soms aangepast worden.

De ingreep duurt meestal 60-80 minuten. Bij héle obese mensen of mensen met een grote lever kan deze ingreep technisch zeer veeleisend zijn.

 

gastric bypass

creëren van de maagpouch met een staple- of nietjes apparaat

gastric bypass

splitsen van de buik- of vetschort om ruimte te maken voor de dunne darm
 

gastric bypass

verbinding tussen maag en dunne darm en doordoor overbruggen van de restmaag

gastric bypass

verbinding tussen de darm die voeding bevat en diegene die gal- en verteringssappen bevat
   

gastric bypass

Sluiten van de opening waar het stapleapparaat zat met een hechtingsdraadje  

gastric bypass

afsluiten van de darm, met verteringssappen, naar de maag toe

 

© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer