heelkundig > maagband >

postoperatief

postoperatief

Nog dezelfde dag van de ingreep wordt de patiënt gemobiliseerd (uit bed gehaald) en mag er gestart worden met vloeibare voeding. Daags postoperatief kan de patiënt naar huis (met de eigen wagen, zorg voor een chauffeur!) vanaf 14 uur, na het bezoek van de arts en de diëtiste. De diëtiste geeft een uitgebreide handleiding mee met instructies voor de eerste postoperatieve weken. Afhankelijk van het soort werk, kunnen de meeste mensen na één of twee weken het werk hervatten. Een maagband operatie is ook mogelijk in dagbehandeling doch onder bepaalde voorwaarden die u met de chirurg kan bespreken.

Omdat de ingreep laparoscopisch gebeurt, zijn er weinig of geen beperkingen voor fysieke activiteiten. Enkel het tillen van zware gewichten wordt afgeraden. In de regel geldt: wat u kán doen, mág u doen.

Een bezoek bij de huisarts om de wondjes te controleren, voorziet u best rond de 10de dag postoperatief. U kan die afspraak met uw huisarts op voorhand maken. Er moeten geen hechtingen worden verwijderd, alle wondjes worden onderhuids gehecht en dichtgeplakt. Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor een eerste controle raadpleging bij uw chirurg en/of diëtiste zo’n 6 weken later. Men heeft het best voor enkele dagen pijnstillers in huis.

© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer