heelkundig > scopinaro >

aandachtspunten

aandachtspunten

De bijwerkingen na een Scopinaro operatie zijn te wijten aan het verminderd opnemen van essentiële voedingsbestanddelen uit het ingenomen voedsel en ook aan de grote hoeveelheden onverteerd voedsel die in de dikke darm terechtkomen en langs daar uitgescheiden worden.

Daarom zijn er twee zeer belangrijke bijwerkingen die levenslange opvolging vragen en vaak correctie nodig hebben onder vorm van medicatie in een spuit of infuus:

  • Malabsorptie syndroom: door het slechts gedeeltelijk afbreken van voeding in essentiële voedingsbestanddelen, worden die ook in sterk verminderde mate opgenomen in het lichaam. Hierdoor kan een tekort ontstaan aan mineralen (ijzer, zink, magnesium, …), vitaminen (vit. B 12, vit. D, …) maar ook aan eiwitten.
  • Stinkende diarree: Omdat er zoveel onverteerd voedsel in de dikke darm terecht komt, is er veel meer ‘voedseloverschot’ dat in die dikke darm kan gaan gisten. Dit heeft meestal een flinke diarree tot gevolg. Deze diarree kan meestal met gepaste dieetmaatregelen en eventueel medicatie onder controle gehouden worden.
© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer