heelkundig > scopinaro >

postoperatief

postoperatief

Omdat mensen die een scopinaro als vermageringsoperatie ondergaan meestal een sterk verhoogd operatierisico hebben door hun extreme overgewicht en omdat mogelijke complicaties zich meestal onmiddellijk postoperatief aankondigen, wordt de patiënt na een dergelijke operatie altijd voor 24 uren op de afdeling Intensieve Zorgen geobserveerd. Nog dezelfde avond kan (moet) de patiënt uit het bed komen.

Daags postoperatief wordt er gestart met helder vloeibare voeding en is de patiënt in principe volledig mobiel (zelf uit bed komen, rondstappen, enz.) In de regel blijft u 3 tot 5 dagen na de ingreep in het ziekenhuis. U kunt dan naar huis met de eigen wagen, maar zorg wel voor een chauffeur. Bij het ontslag krijgt u (schriftelijk) uitgebreide instructies mee van de diëtiste voor de eerste postoperatieve weken. Afhankelijk van de beroepsactiviteit kan u 2 tot 4 weken na de ingreep uw normale werk weer aanvatten. Omdat de ingreep laparoscopisch gebeurt, zijn er weinig of geen beperkingen voor fysieke activiteiten. Enkel het tillen van zware gewichten wordt afgeraden. In de regel geldt: wat u kán doen, mág u doen.

Een bezoek bij de huisarts om de wondjes te controleren, voorziet u best rond de 10de dag postoperatief. U kan die afspraak met uw huisarts op voorhand maken. Er moeten geen hechtingen worden verwijderd, alle wondjes worden onderhuids gehecht en dichtgeplakt.Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor een eerste controle raadpleging bij uw chirurg en/of diëtiste zo’n 6 weken later.

© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer