heelkundig > sleeveresectie >

aandachtspunten

aandachtspunten

Omdat de Sleeve resectie voornamelijk een restrictieve ingreep is en er op gericht is om de patiënt minder te doen eten, situeren de bijwerkingen zich voornamelijk op vlak van het eetpatroon.

Zoals voor alle restrictieve ingrepen, zijn er een aantal belangrijke regels waaraan patiënten met een Sleeve resectie zich absoluut moeten houden. We zetten ze even op een rijtje:

  • Eet langzaam: omdat er nu een smalle buismaag aanwezig is, moet u het eten grondig fijn knabbelen, kleine hapjes nemen, voldoende tijd laten tussen 2 hapjes enzovoort. Als u te snel eet of te grote happen neemt, kan de vernauwing snel verstopt raken, hetgeen ernstige pijnklachten veroorzaakt en tot braken kan leiden.
  • Sommige voedingsmiddelen (vooral brood en taaie vleessoorten) worden vaak niet goed meer verdragen. Vermijd daarom deze voedingsmiddelen en vervang ze door toast, beschuit, zachte vleessoorten, vis enz.
  • Snoep niet: Na een Sleeve resectie is het vaak mogelijk om onbeperkt vloeibaar voedsel (of voedsel dat smelt in de mond: chocolade, ijs, slagroom, pudding, frisdranken…) te gebruiken in grote hoeveelheden. Snoepen zal dus vaak ongelimiteerd kunnen na een Sleeve resectie, maar komt het resultaat uiteraard niet ten goede.
  • Soms kunnen er nutritionele tekorten ontstaan zoals ijzer of vitaminen tekorten, omdat een groot stuk functie van de maag weggevallen is. Een patiënt na een Sleeve resectie zal dan ook regelmatige bloedcontrole dienen te ondergaan.
© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer