niet heelkundig > de drie peilers >

diŽet

diŽet

Dieet

Uw gezondheid wordt in belangrijke mate bepaald door uw voeding. Of u nu overgewicht heeft of niet. De voeding moet aangepast zijn aan de individuele behoeften zowel voor de aanvoer van calorieën als voor de aanvoer van essentiële voedingsbestanddelen. Sommige mensen hebben meer aanleg om overgewicht te krijgen. Niet iedereen met overgewicht heeft dus hetzelfde dieet nodig. Het is immers afhankelijk van hoe uw lichaam het voedsel verwerkt. Een grondige analyse van uw huidige eetpatroon is dan ook belangrijk om de nodige aanpassingen zinvol te kunnen doen.

Drastische diëten kunnen op korte termijn een belangrijk resultaat opleveren, maar zijn bijna nooit lang vol te houden en zijn soms ronduit ongezond. Wonderdiëten bestaan niet. Verstandig diëten is daarom eerder een kwestie van een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon met enkele kleine aanpassingen die op lange termijn blijvend resultaten opleveren. Gezond eten staat bovendien genieten niet in de weg.

Diëten op eigen houtje is natuurlijk altijd zinvol. Maar om de juiste en meest efficiënte aanpak te vinden, is het vaak beter om kleine fouten in uw eetpatroon door een deskundige (diëtiste) te laten analyseren. Bovendien houdt u zo een stok achter de deur om uw eetgewoonten daadwerkelijk te veranderen.

Een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon is gebaseerd op de voedingsdriehoek waarbij de onderste lagen het meest dienen voor te komen in de dagdagelijkse voeding. Bovendien kan beweging het effect van gezonde voeding in belangrijke mate versterken.
 

voedingsdriehoek

© H. Hartziekenhuis Mol. disclaimer